Fietsmeetsysteem

Fietsmeetsysteem - De juiste framemaat

Een fiets moet goed passen. Daarom is een juiste framemaat van belang. Als u de aanschaf van een fiets overweegt ga dan eens langs bij Fietswereld. Daar geven ze u deskundig advies over welke framemaat u het beste past. Maar wist u dat u ook op eenvoudige wijze zelf kunt uitrekenen?

Welke maten zijn er?

De framemaat staat voor de lengte van de zitbuis van uw fiets. Damesfietsen zijn veelal verkrijgbaar vanaf maat 46, oplopend tot maat 61. Herenfietsen variëren van maat 49 tot 66. Sommige moderne sportfietsen werken echter met maten als S, M, L en XL. Het belangrijkste blijft dat uw fiets goed ‘zit’ en fietst! Vraag daarom indien nodig altijd advies aan Fietswereld!

Zelf de juiste maat bepalen

Wilt u alvorens een bezoek te brengen aan Fietswereld weten wat voor u de juiste framemaat is volg dan de volgende stappen.

1. Ga zonder schoenen rechtop staan met de voeten parallel en ± 15 cm uit elkaar
2. Meet de afstand van uw zitvlak tot aan de grond
3. Uw ideale framehoogte is 2/3 van deze afstand. (voor ATB`s 1/2)
De juiste afstelling van uw fiets

De juiste framemaat is niet voldoende voor een ideale en comfortabele zithouding. Ook de afstelling van zadel en stuur spelen hierbij een belangrijke rol.

Hoogte en helling van het zadel

Uw beenlengte bepaalt op welke hoogte uw zadel eigenlijk moet worden afgesteld. Deze is prima zelf te bepalen aan de hand van de volgende stappen:

1. Ga op het zadel zitten
2. Zet de hak van één van uw voeten op een pedaal
3. Draai de crank zodat het pedaal met uw voet zich in de laagste positie bevindt.
4. Uw been moet nu vrijwel gestrekt zijn, met de crank-arm parallel aan de zitbuis. Veel mensen geven de voorkeur aan een zadel dat horizontaal staat, maar u kunt het natuurlijk een beetje naar voren of achteren laten hellen.

Tip: doe aanpassingen met kleine stapjes en niet voor u aan een lange tocht begint!

Hoogte en stand van het stuur

Een goede afstelling van uw stuur bevordert het comfort tijdens het fietsen. Let bij het verstellen echter altijd op de volgende punten:

1 De aanduidingen op de stuurpen voor de maximale hoogte mogen niet zichtbaar zijn
2 Het stuur moet altijd vrij kunnen bewegen zonder dat rem- of versnellingskabels iets raken of kunnen blijven haken
3 Let op: soms heeft het afstellen van het stuur invloed op de werking van de remmen! Doe daarom altijd een korte remcontrole voor u weer gaat fietsen.

Wanneer het afstellen van zadel of stuur niet zo eenvoudig is als het lijkt, geen probleem! Ga zelf niet wrikken, maar kom even langs bij de dichtstbijzijnde Fietswereld winkel. Daar stelt men graag uw fiets in de juiste verhoudingen af.